Authentieke pasta bolognaise
- Blogteam
- 6 jan
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 9 jan

Wat hebben we nodig voor 6 personen:
1 kg rundergehakt
200 gr pancetta of guanciale in blokjes
100 gr. selder in blokjes gesneden
250 gr. wortelen in blokjes gesneden
250 gr. uien in blokjes gesneden
2 teentjes knoflook
2 gr. gedroogde oregano
1 laurierblaadje
3 gr. gedroogde Provençaalse kruiden
1 kg gepelde tomaten in blokjes (blik)
0,1 liter dubbel geconcentreerde tomatenpuree
50 gr. gedroogd broodkruim
Olijfolie
Bereidingswijze voor onze authentieke pasta bolognaise:
1. Voorbereiding:
Zet een braadpan op middelhoog vuur met een laagje olijfolie.
Bak de pancetta tot deze mooi goudbruin is. Haal de pancetta uit de pan en zet opzij.
Voeg het gehakt toe aan dezelfde pan en bak onder voortdurend roeren, zodat het gehakt mooi los wordt.
2. Tomatenpuree en groenten:
Zodra het gehakt is aangebakken, voeg je de tomatenpuree toe en bak je deze kort mee om de smaak te versterken.
Voeg daarna de fijngesneden groenten, geplette teentjes look, en de kruiden toe. Doe ook de aangebakken pancetta terug in de pan.
Laat dit geheel rustig sudderen tot de groenten bijna gaar zijn.
3. Tomatenblokjes en sudderen:
Voeg de tomatenblokjes toe en roer alles goed door.
Zet het deksel op de pan en laat het geheel 3,5 tot 4 uur zachtjes pruttelen op een laag vuur. Roer af en toe door om aanbranden te voorkomen.
4. Broodkruim toevoegen:
Na 4 uur roer je het broodkruim door de saus. Laat dit nog 2 minuten meekoken om de saus iets dikker te maken.
5. Op smaak brengen:
Breng de saus op smaak met peper en zout.
Voor een pittige toets kun je een mespuntje cayennepeper of pirri pirri toevoegen.
6. Pasta koken:
Kook de pasta al dente in gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Giet de pasta af en bewaar een kopje van het kookvocht.
Meng de pasta door de saus en voeg wat kookvocht toe om de gewenste consistentie te krijgen.
7. Serveren:
Serveer direct en garneer eventueel met verse kruiden of geraspte Parmezaanse kaas.
Smakelijk vanwege restaurant Strijboshof!